ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 30. Στην εκκλησια ο Χοτζας και η Ειρηνη φερνουν ψωμι και νερο, αλλα αυτη δεν βλεπει την μανα της και την Ιφιγενεια, γιατι ο Χοτζας την αποτρεπει να δει τους δυστυχισμενους. Ο Μιλτος περιμενει ακομα για βοηθεια και μαθαινει απο τον Νεγρεποντη οτι οι Τουρκοι καινε, βιαζουν και σκοτωνουν τους Ελληνες αλλα η Ελλαδα δεν κανει τιποτα για τους διωγμους αυτους.

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 30. Ο Μιλτος αποφασιζει να ψαξει για την Ιφιγενεια, το μωρο και τις αλλες γυναικες αλλα καταλαβαινει οτι μονο με τη βοηθεια του Ζαχαρωφ μπορει να πετυχει κατι, διοτι το μενος εναντιον των Ελληνων κυριαρχει παντου. Στην Αμισο οι Τουρκοι θελουν να εξοντωσουν ολους τους χριστιανους και ο Οσμαν αποφασιζει να συλλαβει τους Παυλιδηδες υποψιαζομενος που βρισκονται. Παραλληλα ο Χοτζας συνανταει το καραβανι με την Ιφιγενεια και τους αλλους και συγκρουεται με τον Μουρατ, επειδη θελει να τους βοηθησει λογω της καταντιας τους. Του αναφερει τι λεει το κορανι για τους ταλαιπωρημενους και του επιβαλλει τη γνωμη του, για παροχη φαγητου και νερου.

Μετα τρεχει στο χωριο και ζηταει απο τον μαγειρα να φτιαξει φαγητο για τους αιχμαλωτους και υποσχεται το παλτο του για αμοιβη. Την ιδια στιγμη ο Μιλτος που περιμενει για βοηθεια, μαθαινει οτι οι χριστιανοι εκτοπιζονται σε ερημιες για να πεθανουν ενω η Ιφιγενεια, η Σοφια και οι αλλοι κρατουνται στην εκκλησια του χωριου που στους τοιχους της ειναι γραμμενες με αιμα φρασεις και ημερομηνιες χριστιανων που θανατωθηκαν. Λιγο πιο μακρια η ανυποψιαστη Ειρηνη μαθαινει απο τον Χοτζα οτι πρεπει να φτιαξουν φαγητα για τους αιχμαλωτους χριστιανους, αγνοωντας οτι αναμεσα σε αυτους ειναι η μανα της και η αδελφη της.

Στο μεταξυ, στα λατομεια με τους αιχμαλωτους, ο Ονουρ Ασλαν κανει επιδειξη σκληροτητας ενω ο Νικολαϊδης προσπαθει να σωσει τους αρρωστους για να μην επεκταθουν οι ασθενειες. Ο Οσμαν χρησιμοποιει την Σωτηρια και προτεινει στον Θεμη να τους παραδοθει και για ανταλλαγμα θα αφησει την Βασιλικη, την Ευγενια και τους υπολοιπους να γλιτωσουν. Ο Θεμης αποφασιζει να το κανει παρα τις αντιρρησεις ολων, αν και φοβαται οτι ο Τουρκος δεν θα κρατησει το λογο του. Πηγαινει να παραδοθει αλλα πριν ο Οσμαν τον σκοτωσει με το οπλο του, ακουγεται μια ομοβροντια πυροβολισμων απο τους Παναγιωτη, Ανεστη, Χρηστο και αλλους και ετσι γλιτωνει μαζι με τους υπολοιπους, ενω μεσα στον χαμο η Βασιλικη σκοτωνει με τουφεκι τον Μουσταφα. Μετα οι Αμισιωτες με την Ευγενια και τον παπα Ευτυχη ξεκινανε για ενα μοναστηρι ενω η Βασιλικη και η Χαρα μενουν πισω οπλισμενες με τους αλλους.

Στην εκκλησια ο Χοτζας και η Ειρηνη φερνουν ψωμι και νερο, αλλα αυτη δεν βλεπει την μανα της και την Ιφιγενεια, γιατι ο Χοτζας την αποτρεπει να δει τους δυστυχισμενους. Ο Μιλτος περιμενει ακομα για βοηθεια και μαθαινει απο τον Νεγρεποντη οτι οι Τουρκοι καινε, βιαζουν και σκοτωνουν τους Ελληνες αλλα η Ελλαδα δεν κανει τιποτα για τους διωγμους αυτους. Στο μεταξυ ο Θεμης, η Βασιλικη, η Ευγενια και ολοι οι Αμισιωτες καταλαβαινουν οτι ειναι αποκλεισμενοι απο τον Οσμαν, τον Οντουρ και στρατο που εχει ερθει και αποφασιζουν να πεσουν πολεμωντας. Τρεχουν και κρυβονται σε μια σπηλια και καταλαβαινουν οτι δεν εχουν καμια ελπιδα να σωθουν.