ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 29

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 29. Το καραβανι των αθλιων, εχει «κατασκηνωσει» σε ξεφωτο. Μια μικρη ομαδα τριων χωρικων και μιας γυναικας, που γυριζει απ’ τα χωραφια, κουβαλωντας τα γεωργικα εργαλεια τους, βλεπει στη μεση του ξεφωτου τους Χριστιανους και τους πλησιαζει. Η Μελικε και η Γεσθημανη λενε στην Ιφιγενεια να δωσει το παιδι στους χωρικους για να το σωσει. Εκεινη το σκεφτεται …

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 29. Οι Τουρκοι που εχουν συλλαβει τον Θεοκλητο τον σερνουν σε ολο το χωριο και τον οδηγουν στην πλατεια. Πληθος Τουρκων εχει μαζευτει και φωναζει «Θανατος», «Να πεθανουν ολοι οι Χριστιανοι». Στην πλατεια καταφτανουν και Ελληνες και ζητουν απο τον Μουτασεριφη να σταματησουν να χτυπανε τον Θεοκλητο. Οι Τουρκοι ομως συνεχιζουν να τον βασανιζουν και αρχιζουν να πυροβολουν τους Ελληνες. Με οση δυναμη του εχει απομεινει ο Θεοκλητος φωναζει στον κοσμο να φυγει για να σωθει. Η πλατεια γεμιζει πτωματα.

Στο μεταξυ η Λουσιν νιωθει ασφαλεια στο μοναστηρι μαζι με τον πατερα Γρηγοριο, ο οποιος της εξηγει πως η εξομολογηση θα την βοηθησει. Πραγματι η Λουσιν εξομολογειται στον Πατερα Γρηγοριο ολη την φρικη που εζησε και αυτος δεν μπορει να πιστεψει τα οσα εχουν συμβει.

Στο καραβανι του θανατου οι χριστιανοι ειναι πια εξαντλημενοι και παλευουν να κρατηθουν στη ζωη. Η Μελικε δειχνει να μην αντεχει αλλο.  Ο  Μουρατ και ο Χαρουν βλεποντας τις γυναικες ετσι, διαλεγουν τεσσερις απο τους αιχμαλωτους, τους δινουν τσαπες και τους διαταζουν να ανοιξουν ενα μεγαλο λακο. Η Σοφια αντιλαμβανεται πως προκειται για ταφο που προοριζεται για αυτες και ξεσπα. Οι γυναικες, οσες μπορουν να κινηθουν, σκορπιζουν. Οι φρουροι πιανουν τις ανημπορες, που μολις και σαλευουν, και τις πετανε σαν σακια μεσα στο λακκο.

Εντωμεταξυ στην Αμισο ο Θεμης ψαχνει απεγνωσμενα την Ευγενια. Πεφτει πανω στην Σωτηρια και αυτη που ξερει τις ταραχες που εχουν συμβει τον κρυβει και τον πηγαινει στην μητερα του. Το βραδυ με την βοηθεια της Σωτηριας, Ευγενια και Θεμης ξεκινανε να φυγουν απο το χωριο για να πανε στο βουνο να συναντησουν τους υπολοιπους. Περνωντας απο την πλατεια αντικρυζουν ενα αποτροπαιο θεαμα. Ο Θεοκλητος κρεμασμενος στην μεση της πλατειας.

Εντωμεταξυ η Ειρηνη παρολο που ο Χοτζας της φερεται πολυ καλα ξεκιναει να γυρισει στους δικους της στην Κωνσταντινουπολη. Στο μεταξυ ο Μιλτος ελευθερωνεται και ειναι αποφασισμενος να βρει την Ιφιγενεια και το παιδι.

Το καραβανι των αθλιων, εχει «κατασκηνωσει» σε ξεφωτο. Μια μικρη ομαδα τριων χωρικων και μιας γυναικας, που γυριζει απ’ τα χωραφια, κουβαλωντας τα γεωργικα εργαλεια τους, βλεπει στη μεση του ξεφωτου τους Χριστιανους και τους πλησιαζει. Η Μελικε και η Γεσθημανη λενε στην Ιφιγενεια να δωσει το παιδι στους χωρικους για να το σωσει. Εκεινη το σκεφτεται … Η Γεσθημανη και η Μελικε επιμενουν. Η Ιφιγενεια ειναι σε διλημμα, απελπισμενη αφου η αποφαση της θα κρινει την τυχη του γιου της.