ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 28

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 28. Η Ιφιγενεια και το μωρο μπαινουν σε καραβανι με αγνωστη κατευθυνση. Η Βασιλικη αποβαλει. Η Ευγενια τραυματιζεται. Ο Ζαχαρωφ απελευθερωνει τον Μιλτο.

Το κοκκινο ποταμι Επεισοδιο 28. Ο Μιλτος παραμενει φυλακισμενος παρολες τις προσπαθειες του να αποδειξει οτι δεν ειναι εχθρος της επαναστασης, ενω η Ιφιγενεια με το μωρο τους, τη Σοφια και την Μελικε εχουν διαφυγει στην υπαιθρο. Γρηγορα καταλαβαινουν απο ενα αποσπασμα επαναστατων που περναει με τον Ρωσο διοικητη αιχμαλωτο τους οτι δεν εχουν τυχη γιατι και οι Ρωσοι δεν θα τις βοηθησουν. Γι’ αυτο αποφασιζουν να πανε στην Αμισο.
Παραλληλα η Ειρηνη ειναι ασφαλης με τον Χοτζα, οπως και η Λουσιν στο χριστιανικο γυναικειο μοναστηρι, ντυμενη ως μοναχη για να παραμεινει ασφαλης.

Την ιδια στιγμη ο Ονουρ Ασλαν θεωρειται υπαιτιος για τις ηττες και αντικαθισταται απο τον Μουσταφα Κεμαλ, ο οποιος προτεινει να ενοχοποιησουν γενικα τους Χριστιανους, τωρα που φευγουν οι Ρωσοι, με απωτερο σκοπο να απαλλαγουν απο τους Ελληνες και τους Αρμενιους.

Αργοτερα και με αφορμη το κλαμα του μωρου, οι κρυμμενες Ιφιγενεια, Σοφια και Μελικε συλλαμβανονται απο τον Μουρατ και μια ομαδα στρατιωτων, οι οποιοι μεταφερουν σε πομπη Χριστιανους του Ερζερουμ. Τις βαζουν κι αυτες με τους αλλους και ξεκινανε για αγνωστη κατευθυνση. Στο καραβανι ο Μουρατ απαγορευει να σταματανε για νερο οι αιχμαλωτοι και οι Τουρκοι σκοτωνουν οποιον δεν υπακουσει. Η Ιφιγενεια δεν εχει γαλα για να ταΐσει το μωρο και δεν μπορει ετσι κι αλλιως να βρει τροφη, οποτε στην απογνωση της δαγκωνει το χερι της και του δινει να πιει αιμα.

Ο Μιλτος γραφει ενα γραμμα με τα νεα του στην Ιφιγενεια, εστω κι αν ξερει οτι αυτο το γραμμα δεν θα σταλει ποτε.
Στην Αμισο, οι Ελληνες συνειδητοποιουν οτι με την πτωση του Τσαρου και την αποχωρηση των Ρωσων, θα βρεθουν στο ελεος των Τουρκων, οι οποιοι θελουν να εκμεταλλευτουν την ευκαιρια για να εξοντωσουν τους χριστιανους. Ο Μουσταφα βλεπει στο δρομο την Βασιλικη, την κυνηγαει και μπαινει με τη βια στο σπιτι της, οπου ψαχνει τον Θεμη και προσπαθει να τη βιασει ξανα. Γινεται παλη και με την Ευγενια και η Βασιλικη αρπαζει ενα οπλο και τον σημαδευει, αλλα δεν τον σκοτωνει. Ο Μουσταφα το σκαει, πηγαινει και κατηγορει την οικογενεια οτι προσπαθησαν να τον σκοτωσουν. Οταν φτανει στο σπιτι ο Θεμης προτεινει να φυγουν γρηγορα απο την πολη. Ξεκινανε με το καρο. Η Βασιλικη απο την κακουχια αποβαλλει, η Ευγενια πεφτει και χτυπαει. Οι αλλοι αναγκαζονται να φυγουν κι ενω αυτη καταδιωκεται, καταφερνει να κρυφτει στο σπιτι της Σωτηριας, η οποια δεν την αποκαλυπτει και ετσι γλιτωνει.

Ο Θεμης αποφασιζει να επιστρεψει για να σωσει τη μητερα του.

Ο Μιλτος μαθαινει οτι θα αποφυλακιστει, μετα απο παρεμβαση του Ζαχαρωφ που ειναι χρησιμος και στη νεα κατασταση, ομως αποφασιζει να μην παει στο Παρισι οπως του προτεινουν, για να καταφερει να βρει την Ιφιγενεια και το μωρο.

Οι Τουρκοι βαζουν οπλα μεσα στην εκκλησια της Αμισου για να κατηγορησουν τους χριστιανους οτι εχουν οπλισμο. Στρεφουν το μενος τους εναντια στον Θεοκλητο, εισβαλλουν στο σπιτι του, το λεηλατουν και τον συλλαμβανουν ως ενοχο.